Orientation

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Navigatie

MonkeyProof blogt!

In onze drukke agenda vinden we af en toe toch nog even de tijd om een berichtje te posten.
  04 05/2017
   

  MonkeyProof streeft naar toegankelijkheid en volgde de opleiding van AnySurfer

  Het AnySurfer label is een Belgisch kwaliteitslabel dat aangeeft dat je website voor iedereen, inclusief mensen met een handicap, toegankelijk is.
  Bij MonkeyProof hechten we veel belang aan kwaliteit en toegankelijkheid. Daarom heeft Olivier een opleiding gevolgd over AnySurfer, waarbij alle aspecten over “hoe een toegankelijke website bouwen” aan bod kwamen. Een leerrijke ervaring waar we in de toekomst zeker mee verder kunnen.

  Wat verstaan we nu juist onder toegankelijkheid?
  Toegankelijkheid betekent bruikbaar voor iedereen! Personen met een handicap hebben toegang tot smartphones en computers, maar ook de inhoud moet voor iedereen toegankelijk zijn. D.w.z. dat elke bezoeker, met en zonder handicap, elke functionaliteit van de website moet kunnen benutten en de informatie tot zich nemen.
  Ongeveer 15% van de bevolking zijn personen met een handicap.
  • mensen met een motorische handicap
  • personen die blind of slechtziend zijn
  • kleurenblinden
  • slechthorenden of doven
  • dyslectici, personen met een concentratiestoornis of andere cognitieve stoornissen
  • epileptici bij wie knippering een aanval kan uitlokken.
  • personen die last hebben om repetitieve handelingen uit te voeren (RSI), kunnen gelimiteerd zijn in het gebruik van een muis.
  Andere groepen in de samenleving hebben officieel geen handicap, maar ze ondervinden toch ook toegankelijkheidsproblemen. Dus ook voor deze mensen biedt een toegankelijke website voordelen:
  • Ouderen, bij wie het zicht, gehoor en mobiliteit achteruit gaan.
  • Mobiele surfers die een tablet of smartphone gebruiken, bevinden zich in een 'handicapsituatie'. Ze hebben geen muis, ze moeten vaak zoomen, hebben slecht contrast (in combinatie met storend licht) en kunnen meestal geen Flash-websites bezoeken.
  • Er zijn ook personen die in een luidruchtige omgeving surfen of in een omgeving waarbij ze geen geluid kunnen aanzetten (zoals in de bibliotheek). Als ze geen hoofdtelefoon bij de hand hebben, zijn deze personen doof in deze situaties.
  • Mobiele surfers hebben vaak een tragere internetverbinding. Soms kiezen ze ervoor om geen afbeeldingen te laden.
  • Geavanceerde gebruikers (power users) gebruiken zoveel mogelijk het toetsenbord in plaats van een muis, hiermee kan je veel sneller surfen.
  • Bezoekers met een andere moedertaal, die baat hebben bij ondertitelde video's zoals voor doven en slechthorenden.

  Een aanzienlijk deel van de bezoekers heeft dus voordelen van een toegankelijke website. Wie daarentegen toegankelijkheid niet nodig heeft, heeft er ook geen last van.
  Maar er is meer. Toegankelijkheidsrichtlijnen overlappen vaak met andere principes van modern webdesign en documentopmaak. Daarom zijn toegankelijke websites over het algemeen beter geschikt voor kleine beeldschermen van smartphones en tablets, zijn ze bruikbaar in iedere webbrowser en scoren ze beter in de resultaten van zoekmachines. Toegankelijke websites en documenten helpen dus alle bezoekers/lezers.

  Contacteer ons wanneer u meer info wenst over het behalen van het AnySurfer label voor uw website!